Heroji 2016.



Ivan Božić

Kroz zadrugu zapošljava lgrađane s invaliditetom

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

OPŠIRNIJE

Socijalna zadruga Humana nova iz Čakovca zaposlila je 16 ljudi iz skupine teže zapošljivih radnika

Osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposleni te stariji radnici na tržištu rada teško se snalaze, no kod Ivana Božića imaju priliku za novi početak. Osnivači socijalne zadruge su četiri udruge i tri fizičke osobe, a Ivan Božić je upravitelj. - Odlučili smo jednom organizacijom riješiti tri problema: Nezaposlenost tekstilnih radnica i osoba s invaliditetom te zbrinjavanje tekstilnog otpada na društveno koristan način i u sladu sa najmodernijim standardima – govori on. 

Prije pet godina početnim kapitalom su kupili dva stroja za pranje i sušenje, te četiri šivaća stroja, krojački nož i krojački stol. Prodaju rabljenu odjeću i predmete koje sami osmišljavaju, poput platnenih vrećica, torbi, papuča, majica ili pregača, te nude usluge šivanja. Materijal isključivo kupuju u Hrvatskoj. Trenutno je pod ugovorom o radu 16 osoba, od kojih je njih sedmero sa invaliditetom i to u različitim rasponima. Od gluhonijemih do osoba s intelektualnim poteškoćama ili multiplom sklerozom. Tu su i četiri starije osobe, koje pripadaju skupini teško zapošljivih. 

- Prvih 22 mjeseca svi od reda smo bili na minimalnoj plaći, jer je početak bio najteži. Trebalo je opstati i dokazati se na tržištu. Uz to smo morali iz plaća akumulirati novac koji nam je bio neophodan u početku rada – pojašnjava nam sugovornik tajnu opstanka na tržištu. Imaju uvedeni ISO 14001 i normu 8000. -Norma 8000 govori o pravima zaposlenih. Naših 13 zaposlenih su među 21. članom zadruge i sudjeluju u upravljanju i donošenju strateških odluka. Dobit koja se ostvaruje ide u nove investicije i nova zapošljavanja – pojašnjava način rada zadruge. 

Članovi ne dijele dobit. Kaže da su u Italiji ili Njemačkoj zakonima olakšali položaj takvih subjekata. Dodaje kako se kod njih ne radi na normu, već svatko radi u okviru svojih mogućnosti pa su stoga poput jedne goleme obitelji. Naučili su način komuniciranja i sa gluhonijemom uposlenicom kako bi njoj život na radnom mjestu bio bolji i ljepši i kako bi osjetila pripadnost zadruzi.

Svaki profit može brinuti o čovjeku

 Iako je zakon tržišta jasan i određuje da je profit mjerilo svega, zadruga Humana nova pokazala je da se može raditi na dostojanstven način, uvažavajući potrebe i različitosti drugih te istovremeno biti uspješan na tržištu i nuditi inovacije privlačne kupcima.