Heroji 2016.



Miroslav Vrankić

Izumima olakšava život ljudima s invaliditetom

FOTO: Nel Pavletić/Pixsell

OPŠIRNIJE

Izume profesora Vrankića u Hrvatskoj koristi stotinjak ljudi, a njegov tim vjeruje da će ih biti još više

Od 2008. vrijedni profesor Vrankić osmislio je sustav za upravljanje domom, komunikator za oboljele od ALS-a, a sad radi na čitaču misli za nepokretne. Sve je počelo iz želje da spojim svoja tehnička znanja s nečim što može pomoći ljudima. Bila mi je želja koristiti tehnologiju kao odgovor na konkretne životne probleme neke skupine ljudi. Isprva nisam znao što bi to bilo pa sam odlučio “krenuti u potragu”.

 Počeo sam volontirati u riječkom Caritasu i vrlo brzo sam se upoznao s problemima osoba s invaliditetom te je na temelju tog iskustva nastala ideja za razvoj prvog proizvoda - kasnije nazvanog Servus - objašnjava Vrankić. Proizvod pomaže osobama s tjelesnim invaliditetom koje ne mogu koristiti ruke. Uz pomoć Servusa osoba može upravljati svojim domom tako da razgovara sa Servusom i zadaje mu naredbe. Na taj način pomoću govornih naredbi može paliti i gasiti svjetla, otvarati vrata, telefonirati, mijenjati kanale na televizoru i još puno toga. 

- Nova generacija Servusa nazvana je Serwantess. Polako se probijamo i na njemačko tržište te imamo ključnog partnera koji sada probija teren te prodaje sustav koji smo razvili u Hrvatskoj, a koji je u odnosu na Appleovo i Googlevo rješenje bolji jer ne ovisi o internetskoj vezi i ne snima na nekim udaljenim serverima sve što ste rekli, dakle čuva vašu privatnost. Cijena aparata je oko 10.000 kuna. Njegov tim od dvadesetak mladih entuzijasta razvio je i komunikator za osobe s ALS-om koje ne mogu govoriti, a kojeg su nazvali Serwantess komunikator. 

- Trenutačno radimo na projektu komunikacije mislima. To nije čitač misli već uređaj za komunikaciju putem misli gdje će osoba koja se ne može pomicati, govoriti, čak ni gledati, moći komunicirati sa svojom okolinom na bazi moždanih signala. Ovo je još uvijek u fazi istraživanja i razvoja, ali nadamo se da će i od toga nastati koristan proizvod. Meni je važno da pokušavam spajati tehnička znanja s nečim što je korisno, ajmo reći da imam malo viši smisao - zaključio je.

Želio je potaknuti studente na rad

Profesor Vrankić je na riječkom Tehničkom fakultetu osmislio kolegij Asistivna tehnologija, s ciljem da potakne studente na učenje o humanoj tehnologiji kojom olakšavaju život osobama s invaliditetom pa tako razvijaju pravu znanstvenu fantastiku.