Heroji 2016.



Spasioci iz Cavtata

Oluja im ništa ne može: spasili 20 ljudi na moru

Foto: Velimir Begić/24sata

OPŠIRNIJE

Bobo, Bruno i Denis nikad nisu odbili poziv iz lučke kapetanije, a gotovo sve priče imaju sretan završetak

Boris Bobo Obradović(48), sin Bruno (22) i prijatelj Denis Braičević (32) iz Cavtata tijekom godina spašavali su unesrećene na moru. Do sada smo imali dvadesetak akcija spašavanja na moru i sve priče, osim jedne kad smo prije par godina iz mora vadili utopljenika, bile su sa sretnim završetkom. Tako je bilo i u srpnju - pričaju nam. Po orkanskoj buri riskirali su svoje živote da bi spasili nepoznatog turista iz Argentine koji nije bio oprezan pa je umalo izgubio život. Kažu da takvu orkansku buru, kao 15. srpnja lani, ljeti nisu doživjeli.

 - Bila je to prava zimska orkanska bura usred ljeta. Više turista iz Argentine jedrili su na kruzeru Darwin. Brodovi su se povukli s mora zbog oluje, a oni su ostali iza otoka Mrkan gdje je bilo mirnije. Puklo im je jedro, a njega je sajla je udarila po prsima. Bio je pri svijesti, ali nije mogao komunicirati. Na poziv Lučke kapetanije krenuli smo prema njima. Od bure nismo mogli pričati ni mobitelom ni motorlom, niti smo se međusbno mogli čuti. Nosilo nas je kao na luftiću. Tek iz trećeg pokušaja smo im se uspjeli približiti. Stavili smo ga na naš gliser, a s nama su pošla i dvojica članova posade s njihovog broda. Jedva smo se vratili nazad. Vjetar i valovi dizali su nam provu. Gliser je stalno bio u zraku - pričaju Bobo, Bruno i Denis o velikoj opasnosti kojoj su bili izloženi tijekom akcije.

 Argentinac je dobio ozljede rebara i prsnog koša, te su ga prebacili u dubrovačku bolnicu. Potpuno se oporavio, a ovi morski vukovi kažu kako bi u slučaju potrebe sve ponovili. -Mi smo stalno na moru. Znamo plivati, pa i ne razmišljamo da nam se nešto može dogoditi u tom trenutku. Proradi adrenalin pa i ne razmišljamo o posljedicama kada treba nekoga spašavati - kazao je Denis. Sva trojica ponosni su što su za svoju hrabrost dobili nagradu Ponos Hrvatske i kažu da im je to prvo priznanje za trud. - Naravno da bih to ponovio. Puno i ne razmišljaš u takvim situacijama. Znamo da se to može dogoditi svakome tko je na moru, a i mi smo stalno na moru - zaključio je Bobo.

Oluja im uništila i cijeli aquapark

Neposredno nakon spašavanja Argentinca snažna oluja, vjetar i valovi uništili su aquapark obitelji Obradović u Cavtatu pa su pojurili spasiti što je preostalo. Ističu kako se ne sjećaju kad su na moru doživjeli buru tolikog intenziteta u ljetnim mjesecima.