Heroji 2016.Igor Karuc

Ligi protiv raka dao je 40 stanova na korištenje

FOTO: Dino Stanin/Pixsell

OPŠIRNIJE

Pacijenti oboljeli od raka na liječenju u Zadru Igorove stanove mogu besplatno koristiti koliko im treba

Igor Karuc pomaže u prikupljanju novca za aparat za zračenje te nudi besplatan smještaj u 40 stanova za ljude na liječenju u Zadru. Poznato mi je koliko su teški slučajevi oboljelih od raka budući da sam se s tim susreo i u obitelji. Normalna je stvar da se takvim ljudima pomogne ako se može. Zato onima koji si to ne mogu priuštiti, nudim smještaj u kapacitetima koje imam ili s njima poslujem, za vrijeme trajanja liječenja u našem gradu. Na raspolaganju je 40 smještajnih jednica, a oni koji ih trebaju, mogu se javiti ljudima iz Lige protiv raka koji će potom provjeriti koje su sobe ili apartmani u Zadru ili okolici u tom trenutku slobodni pa ćemo ih tamo smjestiti - kaže Karuc. 

Tako pacijenti oboljeli od malignih bolesti koji dolaze iz drugih gradova, a ne mogu si priuštiti plaćanje apartmana za vrijeme liječenja u Zadru, mogu odsjesti u nekim od Karucovih soba ili apartmana koje ima u vlasništvu, partnerstvu ili menagmentu. Također, adaptirao je stan u posjedu Lige protiv raka. Uložio je 270 tisuća kuna da bi od stana napravio četiri sobe kategorije četiri zvjezdice. Preuzeo je rizik njegovog iznajmljivanja turistima, a na račun Lige će sljedećih 13 godina uplaćivati 1700 kuna na mjesec. Oni će novac skupljati za kupnju četiri milijuna eura vrijednog akceleratora za zračenje malignih tumora. 

Općoj bolnici u Zadru nužno treba akcelerator, budući da i ove i lanjske godine Zadarska županija prednjači po broju oboljelih od malignih bolesti u zemlji. Godišnje je samo u toj županiji 400 do 500 novooboljelih. Svi pacijenti na zračenje moraju ići u druge gradove, što je skupo i mučno. Nadu oboljelima da će se tako velika suma novca uspjeti skupiti dala je ugledna obitelj Švelec, koja je oporučno Ligi protiv raka darovala stan u središtu grada 2014. godine. Stan od 82 kvadrata na Poluotoku vrijedi više od milijun kuna, a nakon adaptacije lakše će se iznajmljivati turistima. U njemu će, kad bude slobodan, boraviti onkološki pacijenti, a na račun iznajmljivanja, Liga će 13 godina primati prihode, nakon čega ga može i prodati.

Svake godine do 500 novooboljelih

Zadarska županija ima najveći broj oboljelih od malignih bolesti u zemlji. Na godišnjoj razini je 400 do 500 novooboljelih. Na odjelu pulmologije, primjerice, smrtnost je vrlo visoka, a pulmološki onkološki bolesnici često ne požive ni godinu dana od dijagnoze.