Heroji 2016.



Robert Fajt

Utrčao u susjedov stan i izvukao ga je iz požara

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

OPŠIRNIJE

Zraka je bilo samo na pola metra od poda, pa je Robert puzao kako bi ugasio vatru i izvukao mladića

Karlovčanin Robert Fajt (42) u travnju 2016. godine je prisebnom i hrabrom reakcijom spriječio veću tragediju i spasio mladog susjeda (17) iz požara stana u prizemlju zgrade u Karlovcu. Mladić je na štednjaku pržio krumpiriće i zbog umora uslijed noćnog učenja odlučio malo prileći, no zaspao je i na štednjaku je izbio požar koji se ubrzo proširio kuhinjom. Srećom, smrad nagorjele plastike prvi je osjetio njegov susjed Robert s trećeg kata, koji je krenuo provjeriti o čemu je riječ. 

- Djeci sam radio ručak kada sam kroz ventilaciju osjetio strašan smrad po plastici. Otišao sam provjeriti o čemu je riječ i vidio da je u prizemlju kroz susjedova vrata izlazio dim. Lupao sam, no nitko se nije javljao. U nekoliko navrata sam nogom udario po vratima dok ih nisam otvorio, a kroz njih je suknuo gusti dim. Stan je bio pun dima, samo je na pola metra od poda bilo malo zraka. Vidio sam plamen na kraju hodnika, u kuhinji. Dozivao sam i pitao ima li koga, no nitko se nije javljao – govori hrabri muškarac koji u tom trenutku nije znao nalazi se netko u stanu. Robert je odmah pozvao vatrogasce, a kako bi spriječio veću štetu i kontrolirao vatru, na stubištu je razbio staklo ormarića i izvadio aparat za gašenje. U brzini je rukom prošao kroz staklo i porezao se, no u tom trenutku za to nije mario. 

Razmišljao je samo kako spriječiti vatru da se proširi na ostatak zgrade. - Puzeći sam ušao u stan, došao do kuhinje i počeo gasiti vatru. Još sam nekoliko puta dozivao imali li koga, no nitko se nije javljao. Zbog gustog dima nisam mogao disati pa sam u nekoliko navrata izlazio van i vraćao se sve dok nisam potrošio bocu i tek tada je iz sobe netko zakašljao. Mladić je u čarapama došao do mene i zajedno smo izišli van – prisjetio se Robert, dodajući da se ne smatra herojem, već da je samo postupio kako bi učinila većina ljudi. Osim šoka mladić uslijed požara nije zadobio nikakve ozbiljnije posljedice, a započeti Robertov napor gašenja požara završili su vatrogasci koji su mu čestitali na odličnoj reakciji u kritičnom trenutku.

Svi stanari su zajedno čistili

Mladićev otac je zahvalio Robertu što je spasio njegova sina od požara te mu čestitao na požrtvovnosti i ustrajnosti da savlada vatru u njihovu stanu. Svi stanari su nakon havarije zajednički čistili hodnik zgrade i pomogli obitelji u čišćenju stana.