Heroji 2016.



Karl Bakić

Kolegu i putnike spasio od nasilnika u tramvaju

Foto: Borna Filić/Pixsell

OPŠIRNIJE

Nasilnik je šakom pogodio Karlovog kolegu u glavu, a hrabri vozač ZET-a brzo ga je savladao i pričekao policiju

Nasilni putnik ušao je u tramvaj i počeo uništavati imovinu i smetati druge putnike. Karl je zaustavio vozilo, a nasilnik je izašao za njim i šakom udario njegova kolegu kontrolora. Bio je to muškarac tridesetih godina i čim je ušao kod Frankopanke ulice počeo je vrijeđati putnike. Prišao je jednom paru i htio dirati djevojku pa su se odmaknuli od njega- ispričao je vozač tramvaja Karl Bakić (50). Muškarac je nakon toga počeo lupati po aparatima za karte, staklu, sjedalima i gdje god je stigao. Putnici su napuštali tramvaj i ostalo ih je samo nekoliko, a on nije prestajao divljati ni nakon što ga je vozač upozorio da će pozvati policiju. Postao je još bezobrazniji.

 - Ušla je gospođa koja je imala 70-ak godina i on joj je ustupio mjesto. Nije htjela sjesti, pa ju je izvrijeđao užasnim i prostim riječima - objasnio je Karl. On ga je molio da se smiri, a nasilnik mu je rekao da će ga istući ako ne nastavi voziti. Ipak, Karl se nije bojao njegovih prijetnji i zaustavio je tramvaj kod Vodnikove gdje je bilo kontrolno vozilo ZET-a. Htio je da mu prometni kontrolor pomogne smiriti putnika pa je izašao iz tramvaja, no za njim je izašao i nasilnik. 

- Prišao je mom kolegi, udario ga u lijevo oko, a on je od siline udarca pao na asfalt. Počeli su se hrvati i ja sam nasilnika odvuako s njega - rekao je Karl. Pritisnuo je agresivnog muškarca na tlo i nije ga puštao petnaestak minuta dok nije došla policija. Pružao je otpor čak i kada su ga policajci preuzimali, a kontrolor se uputio prema bolnici u Draškovićevoj.

 -Ozljeda je izgledala gadno jer mu je oko bilo jako krvavo - opisao je Karl. Suprug i otac 11-godišnjaka kao vozač zagrebačkog ZET-a radi 27 godina i ovo mu je bio prvi i jedini okršaj za vrijeme cijelog staža. Ipak, ni trena se nije premišljao što učiniti i dovodi li sebe u opasnost. -Nije me bilo strah - zaključio je Karl. Njegov sin je bio uzbuđen kada je doznao da je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. -Veseli se zbog toga i govori mi da “Tata, tata, dobit ćeš Ponos Hrvatske”- zaključio je sa smiješkom na licu.

Napao uzornog kontrolora

Vahid Cvolić, stradali kontrolor prometa, danas je dobro. Dugogodišnji je uzorni djelatnik ZET-a o kojem kolege imaju samo najljepše riječi. Redovito u tramvajima pronalazi izgubljene predmete i donosi ih u centar ZET-a kako bi ih ondje vlasnici mogli preuzeti.