Heroji 2016.Matea Panić, Ljiljana Borac

Muškarac je imao srčani udar, spasile su mu život

Foto: Željko Hladika/24sata

OPŠIRNIJE

Muškarca su spasile brzom i pribranom reakcijom. On je zaključio da su jackpot ljudi, a ne novac

Leon je imao infarkt. Jedva se nekako dovukao do poslovnice lutrije u Dugom Selu. Zaposlenice su ga polegle na pod, upalile klimu i zvale Hitnu pomoć. Baš mi jako nije dobro, imam strahovitu bol u prsima i mislim da ću se srušiti, ali dajte mi onaj jedan eurojackpot, bilo je sve što je Leon Knežević uspio izustiti Matei Panić (32) na prodajnom mjestu Hrvatske lutrije u Dugom selu lani 28. lipnja, svega tri dana prije svog 51. rođendana. U tom trenutku nije ni znao da ima težak srčani udar, no čitavo vrijeme bio je svjestan da su mu Matea i Ljiljana Borac (36) brzim pružanjem prve pomoći i pozivanjem Hitne pomoći spasile život. 

Zbog svoje nesebičnosti i hrabrosti, ove mlade žene dobile su nagradu Ponos Hrvatske. - Vidjela sam čovjeka kako stoji na vratima. Kolegicu je pitao može li nazvati Hitnu pomoć, te htio ići sjesti na klupice preko puta. Zamolile smo ga da uđe. Pitao je može li leći i spustile smo ga na pod. Polegli smo ga onako, po školski, stavili ruku iznad glave i okrenuli na bok. Usta su mu bila plava i zaista nije izgledao dobro. Sjetila sam se da imam vestu, otrčala po nju i stavila mu pod glavu. Istrčala sam van, kod gospođe s kioska nazvala direktno Hitnu pomoć Dugog Sela kako bi što prije došli i zamolila ljude da loto i Eurojackpot uplate na našem drugom prodajnom mjestu ili pričekaju da se situacija ne riješi - prisjeća se Ljiljana.

 Za to vrijeme Matea je bila uz Leona, pričala mu i uvjeravala ga da će sve biti dobro i da će Hitna jako brzo doći. Istovremeno je provjeravala diše li. Hitna ga je preuzela, a liječnici u KB Dubrava su ga uspjeli spasiti. - Prvo sam od njega dobila poruku, potom me nazvao. Fenomenalan je osjećaj kada znate da je netko koga ste vidjeli u tom teškom stanju živ, zdrav, da piše i hoda, da je s nama. To je divno, neopisivo - iskreno kaže Matea.

 - Predivan osjećaj je spasiti neki život. Često se sa Leonom čujemo i nalazimo, svaki puta je podsjetnik da je jedan ljudski život ovdje sa nama, da se nije htio predati i da mu mi nismo dale da se preda – rekle su.

Spašeni Leon je zahvalio ženama

Nakon što se oporavio od ugradnje stenta, Leon je posjetio svoje spasiteljice. Darivao ih je cvijećem, bombonijerama, plastificiranim zahvalama i malim, plišanim lavićima. - Hvala vam, beskrajno vam hvala iz srca kojeg ste spasili - ponavljao je Leon bez prestanka.