Heroji 2016.



Leonarda Novaković, Domagoj Kereta

Spasili su život dječaku kojeg je spržila struja

Foto: Ivica Galović/Pixsell

OPŠIRNIJE

Dječaku (14) odjeća je bila razderana, a po tijelu su se vidjele opekline. Nosili su ga preko pet kolosijeka

Dječak se popeo na krov vlaka na Željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu i rukom uhvatio kontaktni vod. Udar struje odbacio ga je na tlo. Leonarda i Domagoj priskočili su mu u pomoć i pozvali Hitnu. 

- Najduže je bilo zvanje, prvo sam nazvala 112 pa sam dežurnom morala ispričati što se dogodilo, onda me on prebacio Hitnoj pa sam gospođi sve morala ponoviti. Nakon prekida telefonske veze mislim da je Hitna došla za minutu. Ozlijeđenog dječaka smo moj prijatelj i ja nosili između vagona, preko najmanje pet kolosijeka kako bi Hitna mogla do njega. Bio je bez svijesti, sva odjeća mu je bila razderana, a po tijelu su se vidjele opekotine. Preko zadnja dva kolosijeka pomogli su nam ga prenijeti djelatnici Hitne – ispričala je Leonarda. 

Iako je ondje bilo odraslih, nisu se pitali što se zbiva nego su samo prolazili pored djece. - Jedino smo željeli da diše i da što prije dođe Hitna pomoć – kazala je Leonarda dodajući kako joj to vrijeme čekanje djelovalo kao vječnost. Domagoj koji je jedva malo stariji od stradalog dječaka, bez razmišljanja je priskočio u pomoć prijateljici da prenesu dječaka. Da nisu reagirali i pomogli, životno ugroženi mališan izgubio bi dragocjeno vrijeme i tko zna kakav bi bio ishod. 

– Nisam dvojio samo sam znao da mu moramo pomoći i prihvatio sam poziv prijateljice, uz nju nisam osjetio strah – rekao je Domagoj. Stradalog dječaka su odmah prevezli u Zagreb. Imao je opekline na 40 posto tijela. Smjestili su ga u Dječju bolnicu u Klaićevoj gdje su ga liječili na odjelu Intenzivne njege. Izašavši iz bolnice vratio se kući. Još se oporavlja od teških ozljeda, a nerado priča o svemu. -Žao mi je što je stradao, nisam ga još vidjela - kazala je Leonarda dodajući da su na nju i njezino dobro djelo najviše ponosni roditelji. – Kada su moji u školi čuli za nagradu prvo mi je čestitao ravnatelj. Moji roditelji kažu da su presretni, no, unatoč tome nisu mi povećali džeparac – našalio se Domagoj.

Opasnost vreba na kolodvoru

Električni vodovi iznad vlakova su pod naponom od 25.000 volti, a obično sušilo za kosu koje radi na 220 volti može ubiti čovjeka. Osim smrtnog ishoda, posljedice strujnog udara su teške ozljede koje se saniraju godinama, kronični bolovi te narušavanje izgleda.