Heroji 2016.



Duško Živić

Darovao je krv više od 152 puta i spasio živote

Foto: Ivica Galović/Pixsell

OPŠIRNIJE

Duško ima krvnu grupu B pozitivnu, koja može pomoći samo istoj krvnoj grupi, a ima je 10 posto Europljana

Duško je prvi put darovao krv 1972. godine kad je postao punoljetan. Do danas nije stao, a procjenjuje kako je u životu ukupno darovao više od 60 litara krvi. On se odaziva na sve pozive Crvenog križa ili Transfuzije slavonskobrodske bolnice. Misao vodilja mu je spasiti tuđi život, a pomaže darujući dio sebe. Kad čuje da je nekome prijeko potrebna krv odmah poziva bolnicu i informira se koja im krvna grupa treba. Duško ima B+ koja je jako rijetka može pomoći samo istoj krvnoj grupi i B-. U Europi je ima 10 posto ljudi.

 - Volio bih da imam krvnu grupu 0, onda bih mogao pomoći puno više ljudi. Nakon svakog darivanja osjećam se bolje fizički i psihički - kazao je Duško objašnjavajući da njegova humanost ima duboke korijene u djetinjstvu i odrastanju. - Moj otac je bio godinama darivatelj krvi, ta njegova humanost me je potaknula da i ja to postanem. Redovito dajem krv do četiri puta na godinu, a davat ću je i dalje, sve dok me zdravlje bude služilo - kazao je Duško siguran u svoju odluku.

 - Nije mi važno kome ta krv ide niti sam se ikada susreo s nekim tko je primio moju krv. Znam samo za jedan slučaj. Davnih 70-ih bio sam u vojsci i slučajno doznao da je moja krv spasila život rodilji koja je pri porodu izgubila puno krvi - povjerio je rekorder Duško koji jedva čeka novu akciju i poziva sve ljude da mu se pridruže.

 - To nije ništa strašno, običan ubod igle. Nakon darivanja krvi nikada nisam imao potrebu nešto posebno jesti da bi se oporavio organizam, čak štoviše, uvijek imam osjećaj da sam nakon toga još snažniji. Priče o tome da se mora jesti visokokalorična hrana, puno povrća i posebno cikla, nisu točne. 

Nisam imao niti neke posebne fizičke aktivnosti. Dok sam bio mlađi volio sam igrati mali nogomet i plivanje - objašnjava Živić dodajući kako je darivanje krvi i način da redovito kontrolira zdravlje. Kaže kako bi ga liječnici odmah upozorili da nešto nije u redu. Po stuci vozač autobusa i kamiona nema djece. Nema posebnih hobija, a osobiti užitak mu je uzgajanje vlastitog povrća u malom povrtnjaku.

Za 150 darivanja dobio je povelju

Za iznimnu humanost i nesebičnost u spašavanju ljudskih života, Brodsko-posavska županija Dušku Živiću 2015. godine dodijelila je Povelju zahvalnosti. Tada su izbrojili da je darovao krv točno 150 puta, najviše od svih darivatelja u Slavonskom Brodu.