Heroji 2016.Obitelj Hrlić

Darovali organe mrtvog sina i spasili troje djece

Foto: Tomislav Miletić, Davor Višnjić/Pixsell

OPŠIRNIJE

U neizrecivoj tuzi rijetki smognu snage misliti o dobrobiti drugih, a Nino i Andrijana učinili su upravo to

Na Lovru je naletjelo vozilo Hitne. Teško ozlijeđenog dječaka prevezli su u Klaićevu bolnicu, no ozljede su bile preteške. - Proveo sam dvije noći u autu pred Klaićevom bolnicom u kojoj mi je bio sin. Nije mi padalo na pamet da se maknem. Nisam mogao zaspati, stalno sam razmišljao. Tako mi je sinulo da ako slučajno dođe do onog najgoreg, ako mi sin ne preživi, da bi mogli spasiti tuđe živote donacijom njegovih organa. Rekao sam to bivšoj supruzi i ona se složila - prisjetio se Nino Hrlić (40) iz Donje Bistre najtežeg dana u životu. 

Njegov sin Lovro (14) preminuo je lani 2. rujna u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici, a njegovi su organi spasili troje djece u samo jednom danu. Na Lovru je u u Donjoj Bistri dva dana ranije naletjelo vozilo Hitne pomoći dok se vozio biciklom. Prevezli su ga u bolnicu i operirali, te stavili u induciranu komu. No, ozljede su za Lovru ipak bile preteške. Obitelj je ponosna na svoju odluku o donaciji organa i taj im čin, kažu, pruža utjehu. Lovrino je srce otišlo u Njemačku, jetra u Austriju, a bubrezi su ostali u Hrvatskoj. Lovrina mama Andrijana (37) kaže da je bio osjećajan, uvijek spreman za poljubac i zagrljaje sa svojim najbližima te da je volio pomagati drugima. 

Od Nine se razvela prije tri godine, a Lovro je ostao živjeti s njom u stanu u Voltinom naselju. Brat Kristijan (16) ostao je živjeti s ocem. Lovro je trenirao atletiku i košarku, a bio je i likovno nadaren. Stan je pun njegovih uradaka.

 - Naravno da bih htjela upoznati djecu koja su dobila Lovrine organe, ali to se ne može. To nikada neću saznati, ali mislim da je to pravilo ispravno. Da opet moram donositi takvu odluku, uvijek bih postupila na isti način - rekla je u suzama Andrijana. Ona i bivši suprug Nino apeliraju na vozače da prilagode brzinu, a nakon Lovrine smrti pisali su mnogim institucijama o svom slučaju kako bi upozorili na veću potrebu za nogostupima i povećanu sigurnost na cesti u Donjoj Bistri.

 - Sve su nam institucije pozitivno odgovorile, a sada čekamo da se pokrenu i ostvare svoja obećanja - zaključio je shrvani tata Nino.

Pokrenuo akciju da se ne ponovi

Na mjestu na kojem je Lovro poginuo sada i do tri puta tjedno dežura policija.Mnogima su na tom dijelu napisali kazne zbog prebrze vožnje. Žao mi je što i prije nisu kontrolirali brzinu - tvrdi Nino koji je s Andrijanom pokrenuo akciju da spriječe nove tragedije.