Heroji 2016.



Matej Brekalo

Iz gorućeg auta izvukao je obitelj s četvero djece

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

OPŠIRNIJE

Unatoč nadljuskim naporima da spriječi požar koji se širio, Matej nije dopustio da ga strah blokira

Vozači su prolazili kraj plamtećeg automobila i nitko nije želio stati da pomogne majci s četvero djece u autu. Naišao je Matej. Nakon cjelotjednog putovanja konačno sam išao doma iz Rijeke kad sam 500 metara prije tunela Tuhobić ugledao automobil iz kojega se dimilo - započinje priču Matej Brekalo (36). Kaže kako u 13 godina kao vozač kamiona nikada nije doživio ovako nešto na cesti. 

- Kada sam vidio kako vozačica diže haubu odmah sam počeo trubiti i mahati rukama kako bi joj dao do znanja da to ne smije. To je najgore što možete napraviti jer postoji velika vjerojatnost da će radi kisika buknuti požar – objašnjava Matej.

 U autu je u tom trenutku bilo četvero djece koju su hitno izvukli iz već zadimljenog automobila. Djeca su bila u šoku, jedna od djevojčica nije nikako prestajala plakati a majka ih je pokušavala primiriti. Hrabri Matej iz svojeg kamiona izvukao je aparat za gasiti požare ali radi jakoga vjetra nije ništa pomagalo. - Pokušao sam mahati ljudima da stanu ali nitko se nije obazirao, onda sam skužio da nekoliko metara iza mene stoji još jedan kamion pa sam brzo otrčao i izvadio još jedan aparat ali ništa nije pomagalo – priča Samoborac.

 Na žalost stvari su se samo pogoršavale, auto je u jednom momentu počeo ići u natrag ravno prema Matejevom kamionu. U brzini Matej je stavio aparat pod kotač u pokušaju da ga zaustavi ali kako je bio okrugao samo ga je usporio na nekoliko sekundi, dovoljno da uspije pomaknuti kamion. 

- Malo me bilo strah, ali više sam bio uzbuđen i spreman da će se nešto dogoditi. Puknula je jedna guma pa druga i cijelo vrijeme si razmišljam samo da nešto ne eksplodira. Sada je zapaljeni automobil već bio nasred autoceste dok su ga ostala vozila zbjegavala, a vrhunac panike je bio kada je za dlaku izbjegao kamper - dodaje Matej. Vatrogasci su došli za nekoliko minuta i uspjeli ugasiti požar i osigurati auto. Potom se ponudio da obitelj preveze kući. - Nikada se nisam smatrao herojem, u sličnoj situaciji napravio bih isto i nadam se da bi i drugi - rekao je Matej za kraj.

Matej je najviše ponosan na tatu

Plamen se brzo rasplamsao neposredno nakon što je Matej izvukao uplakanu djecu iz auta. Buktinju su uspjeli ugasiti tek vatrogasci. Na njega je najviše ponosan njegov sin Mateo (6) koji stalno traži da mu tata prepričava kako je bio hrabar.