Heroji 2016.



Spasioci iz Poreča

Uplovili u oluju i spasili život češkom brodolomcu

FOTO: Hajrudin Merdanović/24sata

OPŠIRNIJE

Visoki valovi nosili su gliser i bilo je teško paziti da ne udari u utopljenika ili da se ne zapetljaju u konope i svi stradaju

Marijan Babić (49) sa svojom kćeri Anabel (17) i njezinim prijateljem Arijanom Jozićem (18) isplovili su u porečki akvatorij tijekom oluje te su spasili čovjeka od sigurne smrti. Jaroslav Cvetler (75), turist iz Češke, sredinom lipnja je u popodnevnim satima sam isplovio u unajmljenoj jedrilici bez motora dugoj četiri metra iz kampa Orsera pokraj Vrsara u kojem je ljetovao. 

Nenaviknut na nepredvidljivo vrijeme na moru koje se tog dana mijenjalo iz sata u sat, Čeh se nošen vjetrom udaljio od obale. Jak vjetar ga je doslovno otpuhao u visini Poreča. Nedaleko od otočića Atež kod Poreča podivljalo more mu je prevrnulo jedrilicu. Bio je nemoćan. Zbog nevremena na moru više nije bilo nikog. Njega i prevrnutu jedrilicu za koju se pridržavao krajnjim naporom struja je nosila u pravcu Trsta. Porečkoj Lučkoj kapetaniji s turističkog broda na putu iz Venecije posada je dojavila da u moru vide prevrnutu barku bez ljudi. 

Na poziv porečkog lučkog kapetana da pomogne, unatoč opasnom nevremenu, bez imalo razmišljanja, Marijan je upalio motor svog taxi-glisera i krenuo u spašavanje. Sa sobom je poveo maloljetnu kćer Anabel i njenog prijatelja Arijana da mu budu od pomoći. 

Spuštao se mrak i vidljivost je zbog tamnih oblaka bila sve manja. Vrijeme je izmicalo. Valovi su dosezali više od dva metra. Svi su bili mokri. Marijan za kormilom glisera je gledao ravno, kćeri je dao zadaću da promatra desnu stranu a Arijanu lijevu stranu od glisera ne bi li što zamijetili u moru. Nepun sat kasnije u sumrak su iz mora u zadnji tren u dramatičnoj akciji spašavanja izvukli iznemoglog i pothlađenog Čeha koji je jedva davao znake života. 

- Tek tada je krenula prava borba. Pokušavamo prići jedrilici, ali čim stanemo val nas odnese desetak metara dalje i tako pet-šest puta. Trebalo je paziti da ne udarimo unesrećenog čovjeka, da ne udarimo u jedrilicu ili da se ne zapetljamo u jedro ili konope - prepričao je Marijan. Brodolomca umotanog u deku predali su liječnicima porečke Hitne koji su ih čekali u luci, a pomoć su mu pružili liječnici u općoj bolnici u Puli.

Nagnuo se iz glisera i vukao

Tata, uhvati ga za ruke. Drži ga čvrsto da ti ne padne u more – govorila je Anabel ocu dajući savjete i prijatelju Arijanu da joj čvrsto drži tatu za noge jer se nagnuo iz glisera da spasi čovjeka. Kad se sjeti scene i nesretnog turista Marijan ne može suspregnuti suze.