Heroji 2016.



Taksisti zračne luke Zadar

Opljačkanom su Britancu spasili odmor u Hrvatskoj

Foto: Dino Stanin/Pixsell

OPŠIRNIJE

Doznavši što se zbilo turistu, 45 taksista Zračne luke Zadar prikupili su novac i platili mu ljetovanje u Hrvatskoj

Provod, lijepo vrijeme i zgodne djevojke na Zrću razlozi su koji su početkom lipnja turista Leona Mitchella (26) doveli iz Londona u Hrvatsku. No izgubio je smještaj i novac... 

- Čuli smo da u zračnoj luci u Zadru živi Britanac kojeg su opljačkali i nema gdje spavati. Vozimo taksi do zračne luke i stalno smo ga viđali. Aerodromsko se osoblje upoznalo s njim, a i nama se činio jako simpatičan. Pričalo se da je doživio dupli buking i da je ostao bez novca te da nema gdje spavati pa sad spava na klupama u čekaonici zračne luke. Bilo nam ga je žao pa smo se brzo dogovorili da ćemo skupiti novac i platiti mu smještaj. Složili smo se pa je od nas 45 svatko donirao koliko je mogao. 

Nazvali smo hostel da mu platimo smještaj, a iz hostela su nam dali i popust kad su čuli o čemu je riječ. Tako je ostalo i nešto novca za provod. Potom su otišli do njega i rekli mu da ima smještaj u Zadru i da ćemo ga tamo odvesti. Bilo mu je tako drago da je od ganuća zaplakao – rekao nam je Ivan Grgić, jedan od taksista koji su pomogli mladom Britancu. 

Leon Mitchell nakon duplog bukinga u Novalji prvu je noć spavao u travi ispred zračne luke, no bilo ga je strah jer je kroz travu stalno nešto gmizalo. Zato je ušao unutra i odlučio pričekati svoj let koji je bio na rasporedu za devet dana. Nije, naime, imao novca za promjenu leta koja je stajala 250 eura. S napornog posla u građevini krivo je bukirao apartmane pa je ostao bez smještaja, a u žurbi je uzeo i krivu karticu. Gotovinu koju je imao sa sobom potrošio je na skupi taksi, a kući nije želio nazvati da ne prestraši obitelj. 

Taksiste koji su se organizirali i pomogli mu, a da on o tome pojma nije imao, doživio je kao pravo malo čudo. Iz Hrvatske je otišao nakon devet dana dobrog provoda s novim prijateljima. Družili su se kad taksisti ne bi radili, a često je isticao da je u Zadru doživio puno ljubavi i da odlazi s prekrasnim uspomenama na divne ljude koji mora da se takvi rađaju jer se to “ne može naučiti”. Sve ih je pozvao na uzvratni posjet u London.

Jedva je čekao da se dobro istušira

Rekao nam je da je prvu noć u hostelu odspavao 11 sati u komadu jer je na aerodromu spavao s jednim okom otvorenim. Kazao nam je da mu je jako godio tuš jer je tri dana mogao samo prati zube u aerodromskom toaletu - rekli su nam taksisti.