Heroji 2016.



Vladimir Pintar i Mario Gašparić

Skočili na pomahnitalog ubojicu i oteli mu pištolj

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

OPŠIRNIJE

Vladimir mu je izbio pištolj iz ruke, a potom su ga on i Mario zajednički savladali i pozvali policiju

Vladimir i Mario čuli su više uzastopnih pucnjeva u susjedstvu. Na tlu su vidjeli tijela žrtava, a pored njih je stajao muškarac naoružan pištoljem i pucao. Božica M. (52) i njezina nećakinja Andreja B. (39) bile su mrtve na tlu. Drama se odvijala pred očima Andrejinog autističnog sina (5) koji je bio u autu. - Pokušao sam svladati čovjeka s pištoljem da ne napravi još veće zlo. Postupio sam instiktivno i vjerujem da bi to napravio svaki susjed. Nisam razmišljao o mogućim posljedicama po mene, već sam se uhvatio s njim u borbu i nekako mu izbio pištolj iz ruku - prepričava Vladimir koji je prvi stigao. 

Mario je dotrčao naknadno. - Nakon uzastopnih pucnjeva krenuo sam na ulicu bos i vidio Vladimira kako se hrva s nekim ispred susjedove kuće. Sekunde su bile u pitanju i uopće nisam razmišljao o opasnosti. Ugledao sam i Vladimirovu suprugu koja je uzela pištolj koji je Vladimir izbio iz ruku čovjeka s kojim se borio. Dodala ga je meni, a ja sam ga bacio na travu i pomogao Vladimiru koji je gotovo već svladao čovjeka. Stavio mu je ruke na leđa i rekao mi da zovem policiju pa sam otišao po mobitel. U prvom trenutku se nisam uopće bojao i razmišljao o tome. Tek kasnije sam shvatio što je učinio i što se još moglo dogoditi da ga nismo svladali - kaže Gašparić, otac dviju kćeri. 

Vladimir, zaposlen u PU međimurskoj u PP Prelog, ističe da se nije bojao iako je situacija bila više nego ozbiljna. - To radim već 16,5 godina, prošao sam dosta treninga i obuke i bio svjestan da mogu nastradati. Teško mi je opisati tadašnje osjećaje jer sam razmišljao jedino o tome kako da ga zaustavim - napominje Vladimir, otac dvoje male djece. Dvojica hrabrih muškaraca za ovaj su herojski čin dobili priznanje MUP-a, priznanje PU međimurske, te zahvalnice od njihove općine Sveta Marija i E-međimurja. Obojicu hrabrih muškaraca ovaj je tragičan događaj zauvijek obilježio, jer su neposredni susjedi ubijene Božica pokraj čije kuće prolaze svakodnevno, a bila je i zaposlenica u računovodstvu PU međimurske.

Zbog ljubomore pucao na žene

Ubojica je bio zaposlenik PU međimurske gdje je 20 godina radio kao prometni policajac. Bio je na bolovanju, a motiv ubojstva, kako je ubrzo nakon tragedije potvrdila policija, bio je narušen ljubavni odnos između njega i Božice. Ubio ju je službenim pištoljem.