Heroji 2017.



Mario Jalić

Nakon eksplozije utrčao u silos i spasio kolegu

Mario se divio Hrvoju koji je teško ozlijeđen i u bolovima razmišljao više o svima drugima nego o sebi i ozljedi

OPŠIRNIJE

Stravična eksplozija lani u svibnju raznijela je silos u Vranjicu kraj Splita. U silosu su ostali ozlijeđeni radnici. Mladić koji je radio u obližnjoj stolariji čuo je eksploziju i odmah potrčao prema silosu. 

- Krenuli smo nas nekoliko a prema meni je iz smjera eksplozije trčao jedan čovjek. Vikao je: - Puklo je, bježimo, puknut će opet! Pitao sam ga ima li ljudi unutra, a on je rekao da ne zna, ali da je bilo - prisjeća se Mario Jalić (37) iz Vranjica. 

Čovjek je otrčao, a Mario se našao pored ograde, tridesetak metara od silosa iz kojeg je sukljao crni dim. 

- Svega se sjećam toga dana, osim kako sam preskočio tu ogradu. Znam da sam bio nevjerojatno miran, ali i svjestan da vatrogasci i hitna pomoć neće još stići, da moram vidjeti ima li koga unutra - nastavio je Mario. Približio se raznesenom silosu i ušao... 

- Već nakon jednog metra me zagušilo, nije se moglo disati, nije se ništa vidjelo. Popeo sam se na neki podest i uskoro čuo čovjeka kako zapomaže. Bio je u teškom stanju, bolje je možda i ne opisivati kako je izgledao. Došao sam do njega i pokušao ga smiriti. Rekao sam mu da se strpi, da će uskoro doći hitna pomoć, da će mu dati injekciju i da će biti puno lakše kad bolovi stanu. Pričali smo tako i tada sam shvatio da je on, Hrvoje, pravi junak - nastavio je Mario opisujući kako se hrabro držao Hrvoje Mravak koji je teško stradao. Unatoč svom stanju, nije mislio na sebe. 

- Rekao mi je da nazovem njegovog brata Branu, neka dođe u bolnicu, a neka majci kaže da je on ozlijeđen, ali dobro. Neka ni slučajno ne da ocu da vozi, on će biti u šoku. Mislio je i na djevojku, ma na sve osim sebe. A treba dodati i da se on do mjesta na kojem sam ga našao spustio sam sa sedmog ili osmog kata silosa. Za tako nešto u takvoj sitauciji stvarno treba imati veliku volju za životom - objasnio je Mario. 

Izvlačenje iz silosa nije bilo jednostavno, trajalo je zbog dima, a Mario je morao biti oprezan. 

- Bojao sam se da mi čovjek ne padne s tog podesta, a bilo me strah ima li unutarnjih ozljeda. Ali znao sam da moramo izaći, da nam svakog trenutka može nešto pasti na glavu, jer uokolo su padali svakakvi predmeti. I zajednički smo nekako uspjeli izaći - kazao je Mario. 

S Hrvojem je od tada u redovitom kontaktu. Još se oporavlja, a imao je opekotine na 80 posto tijela.

 - Čujemo se često i drago mi je da se dobro oporavlja. Siguran sam da će uskoro biti onaj stari, jer je to jedan jak momak, ali što je najvažnije “čist u glavi”. Uopće ne sumnjam u to - zaključio je je Mario Jalić.

U trenu postao herojem Vranjica

- Da je još netko bio u silosu opet bih ušao unutra - kazao je hrabri Mario koji se uspio snaći i prije nego što su reagirali vatrogasci i druge nadležne službe. Mediji su ga prozvali Vranjičkim herojem. Nakon spašavanja vratio se na posao i odradio smjenu.