Heroji 2017.



David Jamnić

Pomogao skupiti novac za liječenje prijatelja (7)

Dječak je odlučio pomoći bolesnom prijatelju i angažirao se u prodaji karata za humanitarni koncert

OPŠIRNIJE

“Mamaaaa, prodao sam sve karte i skupili smo gomilu novaca za Marka. Hoćemo to sada odnijeti doktorima ili gdje? Jesmo sada spasili Marka?” uzbuđeno je vikao David Jamnić iz Đakova. Njemu je samo osam godina, ali nije mogao ostati ravnodušan kada je čuo da njegov sedmogodišnji prijatelj Marko Žigri ima tešku bolest zbog koje ga ne viđa često, jer puno vremena provodi u bolnici, a i kada dođe kući, ne mogu se baš bezbrižno igrati zajedno jer Marko mora paziti da se ne udari. David je želio učiniti nešto za svog prijatelja i kada je čuo da dobri ljudi organiziraju humanitarni koncert za Marka te da su pitali i njegovu mamu želi li pomoći u prodaji ulaznica, 

Davidu je sinula ideja. Organizirat će akciju prodaje karata u svojoj školi Vladimira Nazora u Đakovu! 

- Mama je rekla tati da moramo prodati puno karata i to u samo par dana i da će to možda biti problem. Odlučio sam pitati svoje prijatelje i učiteljice u školi da i oni kupe ulaznice. Prvo sam pitao svoju učiteljicu pa onu u drugom razredu, a onda i pedagoginju i sve u školi hoće li pomoći mom prijatelju Marku da ozdravi. I svi su pristali. Neki su odmah kupili kartu, a neki su odnijeli kući pa sutra donijeli novac. Čak i ravnatelj je kupio. Uglavnom, prodali smo cijeli bunt karata - priča oduševljeni David. 

Uskoro je cijelo Đakovo, u kojemu žive ove dvije obitelji, saznalo za Davida i njegovog prijatelja Marka. Sakupili su više od 20 tisuća kuna za pomoć obitelji Žigri. Na koncertu je David javno svima zahvalio na pomoći, a svom prijatelju, koji je tada bio u bolnici u Zagrebu i nije mogao doći na koncert, poželio je brzo ozdravljenje i da se brzo vrati kući, jer mu nedostaje za igranje. Markov tata snimio je koncert mobitelom i pustio ga sinu u bolnici da gleda. 

- Plakali smo i smijali se u isto vrijeme. Bilo nam je i teško i drago. David je prekrasan dječak, pravi mali anđeo, dijete kakvo možete samo poželjeti - kaže Markova mama Nataša Žigri koja je cijelo vrijeme bdjela nad sinom. 

Osim što je pomogao prijatelju, Davidu se ispunila i želja da mu on što prije ozdravi. Naime, nakon dugo godina liječenja tumora na mozgu i tumora kostiju, Markova posljednja kontrola pokazala je da je on potpuno zdrav dječak. Bolest se povukla i sada se njih dvojica opet mogu igrati jer je Marko konačno došao kući u Đakovo. 

-Nadamo se da će ovo stanje sada potrajati i da se bolest Marku neće vratiti - zaključuje Nataša i dodaje kako njihov maleni prijatelj David zaslužuje biti Ponosom Hrvatske. 

I David je bio veliki borac

- David je rođen u 27. tjednu trudnoće. Imao je moždano krvarenje trećeg stupnja, četiri puta su mu mijenjali krv, imao je sepsu, prestajao je disati, otkazali su mu bubrezi. Imali smo puno sreće i Božje pomoći u borbi za njegov život - kazala je mama Marina.