Heroji 2018.Valentina Koprivnjak

Teta u vrtiću koja u slobodno vrijeme pomaže siromašnima

Valentina Koprivnjak počela je pomagati kada je prije četiri godine vidjela članak o obitelji kojoj je trebala pomoć. Od tada ima samo jedan cilj - siromašne obitelji opet postaviti na noge

OPŠIRNIJE

- Ovo nije rat jedne osobe, ovo je rat nas tisuću. Meni nikad nije cilj odnijet im hranu nego postaviti obitelj na noge -  govori nam jedna od ovogodišnjih dobitnica nagrade Ponos Hrvatske Valentina Koprivnjak (33) iz Krapinskih toplica. 

Posljednje četiri godine posvetila je pomaganjem potrebitih obitelji u Krapinskim toplicama i okolici. Inače već deset godina radi kao teta u  vrtiću, a posljednje dvije u vrtiću Maslačak. 

- Osoba koja radi ovaj posao mora biti empatična. Ona je pravi primjer takve osobe- govori nam ravnateljica vrtića koja sama pomaže u Crvenom križu. 

Valentina je počela pomagati kada je prije četiri godine vidjela članak o obitelji kojoj je trebala pomoć. Otac je nekome potpisao kredit i ostali su bez svega. 

- Nikad neću zaboraviti taj prvi put. Kad je majka otvorila vrata i iza nje se pojavilo još četvero djece. Vidjelo se na njihovim licima kako su željni svega i gladni. Rasplakala sam se i osjetila knedlu u grlu ali odmah sam pomislila kako se moram vratiti- prisjeća se Valentina svojeg iskustva i dodaje kako i danas ide do njih. Uz njih pomogla je još četvero obitelji da se vrate na noge. 

Godišnje ima tri velike akcije

- Moja filozofija je da im pomognem da se sami snađu. Prošle godine sam vidjela jednu obitelj. Kad sam došla tamo uhvatili su me za ruku i rekli molim vas pomozite nam. Kako nisam imala vremena rekla sam da ću pokušati. Tu večer nisam mogla zaspati. Cijelo vrijeme mi se po glavi motalo kako je meni toplo a oni se smrzavaju. Istu večer počela sam računati koliko novaca treba da se popravke prozori - priča nam Valentina. Ubrzo se skupilo dovoljno svega i obitelji se pomoglo. 

- Nikad ne skupljam novac. Jedan dečko je donio cement, drugi pločice i skupi se. Zato uvijek kažem da je to rat nas tisuću- govori Valentina. 

Kada pronađe nekoga kome treba pomoć odmah objavi sve na svojoj Facebook stranici. Najviše joj pomažu kolegice na poslu, ali i roditelji te ostali koji se hoće uključiti. Godišnje ima tri velike akcije, a još posebno tijekom godine  onda nosi jednokratne dostave obiteljima. Iste kolegice koje pomažu imale su samo riječi hvale za svoju humanitarku. 

- Valentina se nikad nema potrebu hvaliti. Ona nama omogućuju da budemo barem malo dobri. Puno puta bi pomogli ali uvijek iz nekog razloga ne možeš, a Valentina je ta koja riješi sve prepreke - govori nam njena kolegica s posla branka Aničić. Iako radi jako puno Valentina bi voljela i više. 

- Ništa mi ne bi bilo draže nego da proširim ovaj projekt ali i ovako imam jako puno posla. Trebat će mi tri dana samo da dostavim ove božićne pakete. Sigurno se neću zaustaviti samo na ovome - odlučno je završila Valentina sa smiješkom.