Heroji 2008.



ANICA (48) I DRAGUTIN (51) Bogar

Banfi

Bračni par Bogar nije mogao imati djece. Prodali su svu imovinu, uključujući i uspješnu prijevozničku tvrtku, kako bi u mjestu kraj Čakovca izgradili dom za djecu bez roditeljske skrbi. Bogarovi su udomili više od 30 zanemarenih, zlostavljanih i napuštenih mališana. “Svi su oni naša djeca i jednako ih volimo”, uglas objašnjavaju ponosni što su pomogli tolikim mladim ljudima da pronađu pravi put u životu.

OPŠIRNIJE

Bračni par Anica (48) i Dragutin Bogar (51) iz mjesta Banfi kraj Čakovca prije 20 godina silno su željeli dijete. Nije im se posrećilo. Upravo tada Anicu je susjeda na samrti zamolila da se ona i suprug brinu za njezinu desetogodišnju djevojčicu. Dragutin je imao uspješnu prijevozničku tvrtku u Rijeci pa su se zbog posla preselili ondje. Odgajajući malenu, ubrzo su shvatili da se žele baviti mališanima koji su ostali bez roditeljske skrbi. Zatvorili su tvrtku i prodali kamione. Tim su novcem u Banfima sagradili veliku kuću te kontaktirali s Centrom za socijalnu skrb. U njihovu domu počela su se nizati djeca. Zapuštena, puna trauma i strahova, zlostavljana, izgladnjela. Djeca koja su izdvojena iz svojih obitelji jer im se život tamo pretvarao u pakao. Kroz njihov dom prošlo je 35 mališana. Već dvije godine s njima živi deset mališana i ondje će trajno ostati sve dok sami ne odluče krenuti svojim putem. Bogarove zovu “mama i tata”. Složna su obitelj, a djeca su uzorni učenici u školi. Bogarovi nikad nisu imali biološku djecu, a u potpunosti su uspjeli kao roditelji. Njihovi mališani danas su na pravom putu da postanu sretni ljudi. Zato su Bogarovi ove godine dobili nagradu Ponos Hrvatske.

'SVE IH JEDNAKO VOLIMO'

Starija djeca često su nas pitala zašto ih ne posvojimo. To bi bila velika pogreška jer, s obzirom na njihov status, ne možemo posvojiti sve. Ne smijemo ni pomisliti da bi nam jedno od njih značilo više od onoga drugog. Svi su oni naši, a ova kuća je njihova, rekao je Dragutin Bogar.