Heroji 2008.



obitelj NAJDUČEK

Josipovac

Pod izlikom da su previše siromašni, socijalne radnice Branislavu (41) i Elenki (36) Najduček oduzele su tek rođene blizance. Iako imaju još četvero zdrave starije djece, mahom odlikaša, pokušavali su ih uvjeriti da nisu sposobni biti roditelji. Najdučeki ipak nisu odustali, i nakon dugotrajne pravne bitke sud im je ipak vratio blizance.

OPŠIRNIJE

Više od dvije godine trajala je roditeljska agonija Branislava (41) i Elenke (36) Najduček iz Josipovca kraj Osijeka. Centar za socijalnu skrb oduzeo im je tek rođene blizance Tomislava i Mateja zbog siromaštva. Najdučeki su '06. od Centra zatražili jednokratnu pomoć jer teško preživljavaju sa šestero djece. No umjesto pomoći, od socijalne radnice dobili su rješenje da im oduzima deset dana stare blizance. Nezaposlena Elenka i sezonski radnik Branko nisu pristajali na nagovore socijalne radnice da blizance daju na posvajanje nego su se odlučili na sudsku tužbu i mukotrpnu borbu. Tijekom suđenja supružnici Najduček dječake su redovito posjećivali u Domu za nezbrinutu djecu i kod privremene udomiteljice u 50-tak km udaljenom Rastušju kraj Našica. Uporna briga za dječake konačno je presudila. Po nalogu suda, Centar im je vratio djecu, ali, kažu Najdučeki, s psihičkim i fizičkim posljedicama.

- Boje se nepoznatih ljudi, plaču kada vide da ih nosite prema automobilu, a Tomislav ima problema s hodanjem pa ga vodimo na terapije - kažu Najdučeki, ali smatraju da je najgore ipak prošlo jer je obitelj konačno na okupu.