Heroji 2008.



RATIMIR BENČIĆ (51)

Turčin

Pukovnih hrvatske vojske bio je u Kabulu tijekom bombaškog napada na indijsko veleposlanstvo u srpnju 2008. godine. Nije ostao ravnodušan na muke brojnih ranjenka. Iako mu je zadaća bila samo organizirati prijevoz ranjenih, on je bez razmišljanja navukao kirurške rukavice i pridružio se spasiteljima. Bilo je 147 ranjenih, i mnogi su danas živi upravo zahvaljujući dr. Benčiću.

OPŠIRNIJE

Ujutro se budim kao čovjek, pa suprug, roditelj, liječnik i tek onda časnik. Volim biti koristan i u Afganistanu mi je lijepo zato što sam koristan, kazao je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske pukovnik HV-a dr. Ratimir Benčić (51) iz Turčina kraj Varaždina. U vojsku se kao liječnik u 104. brigadu uključio 1991. godine i ostao do završetka Oluje. U trenutku bombaškog napada na indijsko veleposlanstvo u Kabulu 7. srpnja, bio je zaposlen u zapovjedništvu misije ISAF. Uz odobrenje zapovjednika pridružio se pomaganju ozlijeđenima.

- Ranjenici su imali teške ozljede trbušne šupljine i prsnog koša te otvorene prijelome. Radio sam trijažu tj. razvrstavanje pacijenata po žurnosti medicinske intervencije kako bi se spasilo što više ljudi. Prema fotografijama koje sam vidio, na mjestu eksplozije bilo je grozno - prisjetio se pukovnik Benčić.

Za iznimne zasluge za doprinos i suradnju ravnatelj češke vojne bolnice odlikovao ga je 25. lipnja. Otkako se vratio u Hrvatsku, pukovnik Benčić i dalje je vrlo aktivan. Sudjeluje na brojnim seminarima. No uzeo je i zasluženo slobodno vrijeme koje će posvetiti onima koji ga najviše vole - supruzi Renati te svoje četvero djece.

STRADAVALA SU I DJECA

Prizor ranjene djevojčice koju je otac na rukama donio u Nacionalnu vojnu bolnicu u Kabulu zauvijek se urezala u sjećanje pukovnika Benčića. - Bio sam presretan kada sam je vidio sedam dana poslije kako sjedi u krilu oca. Te velike oči nikada neću zaboraviti.