Heroji 2008.



OBITELJ MAS

Sesvete

Kako bi pomogli slijepima i slabovidnima, svi članovi ove srdačne obitelji besplatno se brinu o psićima, budućim vodičima slijepih. Psići su kod njih godinu dana, i u tom periodu Masovi ih pripremaju za tešku i odgovornu zadaću. Svakoga dana s psom posjećuju trgovine, tržnice, tramvaje, autobuse i druga mjesta kojima će voditi slijepe.Nakon tih godinu dana psi odlaze na dresuru. Masovi su do sada pripremili četiri psa.

OPŠIRNIJE

Socijalizacija pasa vodiča traje oko godinu dana. To je period prije dresure. Psi se moraju naučiti ponašati na javnim mjestima, među ljudima i drugim psima. Upravo tom teškom i odgovornom zadatku posvetila se obitelj Mas iz Sesveta. Suprug Zvonimir (54) pse navikava na javna prijevozna sredstva, djeca Magda (14), Petar (20) i Davor (23) šeću gradom kako bi ih navikli na buku, a s mamom Norom (54) odlaze na tržnicu. U Hrvatskoj se socijalizacijom pasa vodiča bavi oko 80 ljudi. S Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča potpisali su ugovor na godinu dana. Obvezali su se bez novčane naknade brinuti o psu i pripremiti ga za dresuru. Po završetku socijalizacije i dresure psi odlaze novom vlasniku - slijepom čovjeku kojemu će postati pomoćnik u snalaženju. Obitelj Mas tim se plemenitim poslom bavi od 2004. godine. Odgojili su četiri labradorice - Tilly, Liru, Mimi i Iku. Rastanci su uvijek emotivni, no nisu konačni.

- Svjesni smo da su se oštenili kako bi gledali umjesto slijepih i pomagali im da žive normalan život. Nakon otprilike sedam godina psi idu u zasluženu mirovinu pa nam se na kraju opet mogu vratiti - objasnila je Nora.

IZBACUJU IH IZ TRGOVINA

Usprkos posebnoj iskaznici i objašnjenju da je riječ o psu vodiču, trgovci, vozači tramvaja i autobusa, pa čak i prolaznici, nerijetko su vrlo neugodni prema socijalizatorima. Zaboravljaju tada da nije riječ o običnom kućnom ljubimcu, nego o 'očima’ koje čeka oko 80 slijepih ljudi u Hrvatskoj.