Heroji 2008.



DARKO KRALJ (37)

Grubišno polje

Ratni invalid tijekom raketiranja Dalja izgubio je lijevu nogu. Odlučio je da neće odustati od života i počeo se baviti bacanjem kugle. Zahvaljujući nadljudskim naporima i trudu, na paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je zlatnu medalju. Bacio je kuglu 14,43 metra ujedno oborivši svjetski rekord u toj disciplini.

OPŠIRNIJE

Ide Darko Kralj! Ide Darko Kralj, vikala su s divljenjem u glasu djeca ispred osnovne škole u Grubišnom Polju. Zlatni paraolimpijac Darko Kralj (37) i njegova supruga ondje su na nastavu u prvi razred dovezli sina Marka. Darko je pozdravio svako dijete i odgovorio na njihova pitanja. U stopu su ga slijedili do ulaznih vrata.

- Tako je svaki dan - smije se Darko.

Taj stopostotni ratni invalid široj javnosti postao je poznat nakon Paraolimpijade u Pekingu ove godine. Osvojio je zlatnu medalju u bacanju kugle te oborio svjetski rekord.

- Uložio sam velik napor u treninge. Vježbao sam svaki dan dva puta po tri sata. Na kraju mi se taj trud ipak isplatio - rekao je.

U Kini ga je pratila supruga Terezija (27), s kojom ima tri sina: Marka (7), Josipa (4) i Ivana (3). Priznaje da bez velike podrške obitelji sigurno ne bi uspio. Dok ne vježba u školskoj dvorani u Grubišnom Polju, Darko sa sinovima najviše voli provoditi vrijeme uživajući u prirodi.

- Dečki vole ići u ribolov. Svaki ima svoju kanticu, ulovim im malu ribu pa oni uživaju. No uz troje djece ipak nema ozbiljnog ribolova - kaže Darko, inače strastveni ribič i lovac.

ODUVIJEK JE VOLIO SPORT

Darko je teško ranjen 1991. godine u Domovinskom ratu na bojišnici u Dalju, nakon čega su mu amputirali lijevu nogu. Najprije se bavio rukometom, a od 2004., kad je dobio novu protezu za treninge, i bacanjem kugle. Supruga Terezija preuzela je brigu o kući i djeci kako bi se on mogao baviti sportom.