Heroji 2008.



AIDA BORIĆ BOŽKOV (45)

Split

Diplomirana pravnica nakon fakulteta je tražila bilo kakav posao, no nije ga uspjela dobiti. Uvjerena da radom može prehraniti kćer i majku o kojoj skrbi, odlučila je da neće postati socijalni slučaj. Unatoč stotinama poslanih molbi, niti jedan poslodavac nije je pozvao. Počela skupljati plastičnu ambalažu i nije joj teško pješačiti po desetak sati na dan. Tim zarađuje oko 4000 kuna na mjesec, dovoljno za svježi obrok na stolu.

OPŠIRNIJE

Aida Borić Božkov (45) iz Splita vjerojatno je najpoznatija u mnoštvu hrvatskih skupljača PET ambalaže. Dobitnica je priznanja za doprinos u očuvanju okoliša, koje su joj dodijelili Zeleni. Više od dvije godine Aida je danonoćno skupljala ambalažu i na mjesec zarađivala oko 4000 kuna. Novcem je prehranjivala sebe, majku i kćer Sunčicu (6). Čestim pojavljivanjem u medijima i uz pomoć Zelenih Aida je prvi put u životu dobila stalan posao. Iako se kao diplomirana pravnica nadala poslu u uredu, Čistoća ju je zaposlila u javnom zahodu. No Aida je i time bila zadovoljna jer je napokon mogla predahnuti od prekapanja po smeću i više vremena provoditi s kćeri. No sreća nije dugo potrajala. Sama se prijavila šefovima da je zabunom naplatila dvije kune za korištenje zahoda. Uskoro je dobila otkaz. Izgubila je pravo na naknadu za nezaposlene i jedini način da njezina obitelj preživi bio je taj da se opet vrati kontejnerima i kantama za smeće.

- Umorna sam, ali dokle god mi ambalaža bude jedini izvor zarade, moći ćete me vidjeti u blizini kontejnera - ustvrdila je Aida.

NEMA SREĆE NI U LJUBAVI

Aida je bila udana za bugarskog vidovnjaka, koji je prokockao puničin stan i otišao kad je Aida zatrudnjela. Nedavno ju je posjetio i ona ga je pustila u stan. Nabio joj je astronomski račun za telefon, ukrao je puničino obiteljsko zlato, njenu ušteđevinu, ispraznio kćerinu kasicu i pobjegao.