Heroji 2010.



DRAGUTIN GORIČANEC(48)

Zagreb

Ne osuđujući ljude s društvene margine, svećenik Dragutin Goričanec posvetio je život pomaganju prostitutkama. Prilazi im na ulici I razgovorom ukazuje na izlaz iz takvog načina života, a onima koje odluče prestati s tim poslom daruje novac. Njihovim obiteljima donosi pakete hrane I drugih potrepština. Spasio je najmanje tri žene...

OPŠIRNIJE

Muškarac sa šiltericom na glavi i u kišnoj kabanici prilazi ženi u Gajevoj. Hladna je i kišovita večer, a iscrpljena žena nudi mu svoje tijelo. On ne oklijeva već joj odmah daje 200 kuna. On je svećenik, a ona prostitutka. No seksa nema. Velečasni Dragutin Goricanec (48) ne traži sirove strasti, već nudi utjehu. Sa prostitutkama razgovara i nagovara ih da prestanu s tim poslom. Nadahnut pričom o pokajnici Mariji Magdaleni odlučio je i sam grešnice izvoditi na pravi put. Drugi ih gledaju s požudom ili prezirom, no on u njima vidi nesretna ljudska bića kojima treba pomoć.

- Ne bojim se makroa, za sat vremena razgovora ženama platim. One svoje zarade, a ja ih približim spasu

- kaže uporni velečasni. Dvaput je uspio, sa tri prostitutke još pregovora. Posljednjoj je prišao prije dva mjeseca. Nakon što je s njom razgovarao više je nije viđao u Gajevoj. No, to još, kako kaže, ne znači da se uistinu maknula s ulice. U Božju misiju kreće iz Caritasovih kontejnera kraj Ivanje Reke. Tamo živi i djeluje kroz udrugu Job koja pomaže invalidima. U Zagreb putuje u plavo bijelom Fići starom 17 godina. Obiteljima spašenih žena nastavio je, u skladu s mogućnostima, davati novac, hranu i odjeću.

DA BI VJERNICI DOLAZILI NA MISU KUPIO IM JE AUTOBUS

Dok je bio župnik u Vrhovcu župljani nisu dolazili na mise jer nisu imali prijevoz. Vlč. Goričanec tada je svojom ušteđevinom kupio minibus i položio vozački ispit za D kategoriju te svako jutro dolazio po župljane, vozio ih na misu i vraćao ih kući.