Heroji 2010.



ILIJA(84) I STJEPAN DILBER(75)

Zagreb

Potreseni neimaštinom i glađu u raznim afričkim zemljama, braća Dilber cijeli su život posvetili skupljanju novca kojim ondje kupuju hranu, pitku vodu i lijekove. Skupljali su rijetke poštanske markice čijom su prodajom uspjeli zaraditi dovoljno da pomognu stotinama ljudi.

OPŠIRNIJE

Za ovaj Božić smo poslali novac u četiri Centra za nezbrinutu djecu u Africi čime smo pomogli oko 1000 djece koja su ostala bez roditelja i koja nemaju što jesti- rekao je Stjepan Dilber (75) koji zajedno s bratom Ilijom već 40 godina pomaže gladnoj djeci u Africi. Misionar Ilija (84), koji sad živi u isusovačkom staračkom domu u Zagrebu, pola života posvetio je siromašnima u Zambiji. Uz pomoć brata Stjepana, također redovnika, koji je sve te godine u Hrvatskoj sakupljao novac i slao ga u Afriku, sagradio je 20 crkava, 15 škola, više desetaka obiteljskih kuća i nekoliko bolnica te nahranio tisuće siromašnih. Tijekom studiranja u Austriji Stjepan se dosjetio kako iskoristiti pisma studenata iz mnogih država koji su živjeli u domu. Sakupljao je bačene omotnice i skidao poštanske marke te ih prodavao. Ubrzo je bratu u Zambiju poslao prvih 2000 kuna koje je tako zaradio.

- Za to su se onda mogle sagraditi tri lijepe obiteljske kolibe. Otad sakupljam marke, no hobi sam proširio i na stare razglednice, stari novac, telefonske kartice i sve što mogu unovčiti

- rekao je brat Stjepan, preko čijih je ruku dosad prešlo 50.000 markica. Do sada su prehranili nekoliko tisuća djece.

POMOĆ ZA GLADNE U AFRICI UVIJEK JE DOBRO DOŠLA

Braća Dilber mole ljude da im se jave ako imaju viška stvari koje žele darovati gladnoj djeci. Također, tko želi može im pomoći uplatama na račun u ZABA-i na ime Stjepan Dilber - Misijski ured Družbe Isusove, na broj 3223328815.