Heroji 2010.



TONI PRKIĆ(11)

Split

Tijekom cijele godine Toni stavlja na stranu svoj džeparac samo kako bi u prosincu kupio gomilu igračaka koje potom podijeli djeci u bolnicama. Kaže da se tomu dosjetio prije pet godina dok je i sam bio bolnici, a vidio je kako ondje ima djece kojoj nitko ne dolazi i ne donosi darove tijekom blagdana.

OPŠIRNIJE

Toni Prkić (11) iz Splita već petu godinu zaredom puni svoju kasicu kako bi za Božić mogao darivati male pacijente KBC-a Split. Ne zna točno koliko je ove godine skupio, ali kasica se već prelijeva. Apoeni sežu od najmanjih kovanica pa do novčanice od 500 kuna. Toni svaki dobiveni džeparac pridodaje ušteđevini za darivanje djece. A kad dođe vrijeme, s majkom Vesnom otiđe do trgovine s igračkama, gdje odabire darove za djevojčice i dječake. Tonijev humanitarni angažman začeo se prije pet godina, nakon što je Božićne praznike proveo u bolnici.

- Primjetio sam da velik broj djece tijekom blagdana nije imao posjete, a nisu dobili čak ni mali dar

kaže Toni.

To ga je toliko rastužilo, da je odlučio ubuduće o Božiću sam darivati hospitaliziranu djecu. Njegova nesbična gesta naišla je na odobravanje, ali i čuđenje okoline. Prijatelji i vršnjaci čudili su se Tonijevoj odlučnosti da ni najmanji dio džeparca ne potroši na šarolike dječje hobije. No Toni je i njih uspio zainteresirati za humanitarni rad, pa se sad o Božiću odriču svojih igračaka i daruju male pacijente. Toni s nestrpljenjem očekuje blagdanske dane koji su vrhunac njegove cjelogodišnje misije.

OSMIJEH NA TUĐEM LICU ZA TONIJA JE NAJVEĆA NAGRADA

Prve je godine Toni u bolnicu došao nenajavljen i ugodno iznenadio sestre na Odjelu za dječje bolesti. Darove je ostavio pod borom u igraonici. Nije vidio suze radosnice mališana su pronašli zamotuljke, no sam čin ispunio je njegovo srce radošću.