Heroji 2012.



ANDREJ ANTOLIĆ

Rukama otkopao radnika da ga ne uguši zemlja

Radnik je kopao rupu za vodovod i u trenu se na njega urušila zemlja od iskopa. Grčevito se borio za život. Andrej ga je uspio spasiti

OPŠIRNIJE

Andrej je istrčao iz kuće jer je čuo vrisku žena. Rekle su mu da je čovjeka zatrpala zemlja.

- Susjed ga je pokušavao iskopati lopatom, ali rekao sam da će tako ozlijediti čovjeka. Iako imam umjetna koljena i ne mogu čučutni, bacio sam se na tu hrpu zemlje i počeo rukama kopati. Gotovo sam ležao potrbuške. Nisam o ničemu razmišljao, samo da ga što prije izvadim, da se ne uguši - prisjeća se svog spasilačkog podviga Andrej Antolić (38) iz Tenja kraj Osijeka. Bivši je dragovoljac i ratni vojni invalid. 

On je u svibnju ove godine od sigurne smrti spasio 22-godišnjeg mladića, svog sumještanina, koji je toga dana pomagao prijatelju iskopati rupu za vodovodne instalacije.

Kopao je sam, rupu nalik rovu, dugačku i duboku oko dva metra. Kopajući, svu je zemlju izbacivao sa strane, tik uz rub rupe, ne razmišljajući da bi se ona mogla survati nazad u otvor. Nije ju ni osigurao od proklizavanja. U jednom trenutku to ga je koštalo i dva kubika zemlje sručilo mu se na glavu dok je bio u rupi. Nije mogao ništa. Velika težina bacila ga je na tlo, a zemlja prekrila cijelo tijelo, i glavu. Nije mogao disati, udahnuti, gledati, ni pomaknuti se. Prošlo je 3-4 minute otkako ga je zemlja prekrila dok nije osjetio da ga neke ruke vuku za glavu na površinu i vade mu zemlju iz usta. Željno je, jedva čekajući, u zadnjem trenutku svoga života, udahnuo zrak. Mladić, otac dvoje djece, neizmjerno mu je zahvalan. Nisu ostali u kontaktu. Andrej je umirovljeni branitelj, ranjen tri puta.

SUPRUGA I KĆI SU JAKO PONOSNE NA HRABROG ANDREJA

Znao sam da sam ga iskopao u zadnji tren. Usta i nos bili su mu puni zemlje pa sam to prstima izvadio. Kada je duboko udahnuo i pogledao me rekao mi je: ‘ne mogu više’. Laknulo mi je što je živ, ispričao je Andrej sretan što je uspio.