Heroji 2012.



DEJAN GRUBLJEŠIĆ

Iz gorućeg plamena spasio je čovjeka u plamenu

Dok su drugi u panici vikali “Bježi, eksplodirat će”, on je otvorio je vrata i vidio da čovjeku vec gore kosa i leđa. Izvukao ga je na sigurno...

OPŠIRNIJE

Vozeći se sa suprugom i dvoje male djece, Dejan je vidio auto u plamenu na suprotnom traku autoceste. Stao je. Riječanin Dejan Grublješić (22) upalio je sva četiri žmigavca. Skočio je preko ograde koja dijeli autoput do čovjeka u plamenu. 

- Otvorio sam vrata i vidio da se njiše naprijed - natrag. Plamen mu je vec zahvatio kosu, leđa, sjedalo, zračni jastuk je već izgorio.. Otkopčao sam mu sigurnosni pojas, izvukao ga i nosio pedesetak metara dalje od auta. Tamo mi je pomogla mlada Bjelovarčanka. Polegli smo ga na pod, polili vodom i stavili mu jastuk pod glavu - prisjeća se Dejan. Kaže da je muškarca pitao ima li još koga u autu. Iako mu je ovaj odgovorio da nema, Dean je svejedno išao provjeriti jer mu se činilo da je ozlijedeni muškarac u šoku. 

- Ljudi uokolo vikali su ‘Bježi, šta radiš, auto će eksplodirati!’. No ja nisam mislio na to. Vjerujem da je normalno da svatko tako reagira iako razumijem da mnoge obuzme strah - objašnjava hrabri Dean. 

Spašeni Dinko Radoša (49) i godinu dana poslije proživljava traume zbog tragedije. Kod Oštrovice na autocesti Rijeka - Zagreb u siječnju se vracao sa zabave iz Crikvenice. Padala je kiša i on se zabio u tegljač ispred sebe. Škoda se zapalila, a nesretni vozač u gorućem plamenu ostao zarobljen vezanim sigurnosnim pojasem. Dean je prije tri godine u Puli sa bratom iz smrskanog automobila izvukao i alkoholiziranu vozačicu koja se zabila u ogradu.

ZBOG VATRE SU PUCALA STAKLA I TOPILE SE GUME

Bilo je to nešto užasno, tako gorjeti i biti svjestan svega. Mladom Dejanu svaka čast, uletjeti tako u plamen uistinu je herojski čin i takvim ljudima treba davati medijskog prostora, zahvalan je Radoša koji je nedavno opet počeo voziti.