Heroji 2012.



TANJA PRGOMET

Utopljenog dječaka (3) je oživljavala 20 minuta

Unatoč hladnim reakcijama konobara i spasioca, Tanja se borila za život dječaka. Liječnici su poslije rekli da bi sigurno umro bez nje

OPŠIRNIJE

Netko je primijetio da na najdubljem dijelu bazena skoro pola sata beživotno pluta tijelo malenog Roberta Kumera (3). Nastala je panika. Osječanka Tanja Prgomet (32) probila se do njega, izvukla ga iz bazena i 20 minuta pokušavala oživjeti dajuci mu umjetno disanje. Upornost se isplatila, jer maleni se na kraju probudio. 

- S prijateljicom, našom djecom i prijateljima iz Švedske sjedili smo za stolom i uživali uz piće. Čula sam ljude koji vicu i traže liječnika. Okrenula sam se, a konobarica mi je rekla da se ‘utopilo neko dijete u bazenu’! Uspaničila sam se, jer sam pomislila da je stradalo neko od moje dvoje djece. Dotrčala sam do ruba bazena i vidjela svoju djecu, ali i nepomično tijelo dječaka u vodi. Čula sam panične reakcije ljudi, neki su tražili da se zove Hitna, drugi su govorili da dijete tako nepomično pluta već pola sata, no nitko ništa nije poduzimao. Štoviše, nitko nije čak ni gledao prema djetetu!!! - priča Tanja Prgomet. Bacila je sve što je imala u rukama i dojurila do dječaka. Kaže da nikada neće zaboraviti sliku dječaka koji je bio potpuno plav, pjena mu je izlazila na usta, a bjeloočnice uopce nisu postojale. Do dolaska Hitne dječak je prodisao, ali nije bio pri svijesti. Tek se u bolnici oporavio. 

- Spasioc mi je rekao poslije da mi nije pomogao jer mu je radno vrijeme prošlo! Konobar nije reagirao jer je dijete plutalo barem pola sata i pa je mislio da je mrtav - zgrožena je Tanja hladnokrvnošću, ali ipak sretna što je na kraju sve tako dobro završilo.

ŠALJE PUSE TETI TANJI, ZNA DA GA JE ONA SPASILA

Ne znam plivati. Neki dečko me je gurnuo. Pao sam u bazen. Utopio sam se i... Napio sam se puno vode. Spasila me teta Tanja. Ja je puno volim - priča Roberto Kumer iz Pazina. Kumerovi i Tanja ostali su u kontaktu i redovito se čuju.