Heroji 2012.



IVO DEBELJAK

Pošteni Ivo pronalazio i vraćao stotine tisuća

Zaboravljivi putnici često su ostavljali novčanike, mobitele i odjeću, no Ivo baš nikada nije ni pomislio da bilo što od pronađenog zadrži za sebe

OPŠIRNIJE

Samo tijekom ove turističke sezone Ivo Debeljak pronašao je i vratio desetak novčanika. Poštenjačina Ivo Debeljak zvani Tito (57) iz Okučana pune 34 godine radi kao vozač autobusa. Proputovao je cijelu Europu, a posljednjih nekoliko godina vozi autobus u Rovinju i okolici. 

Putnici u Ivinom autobusu, mahom inozemni turisti, često gube ili zaboravljaju novčanike s novcem i dokumentima, mobitele te druge dragocjenosti. On to sve pronalazi i jednostavno vraća. Samo u turističkoj sezoni 2012. godine vratio je desetak novčanika s novcem i kreditnim karticama, mobitele odjeću i sve što nađe. 

Iznosi samo u jednom od pronađenih novčanika nerijetko su znali dobrano premašiti njegovu mjesečnu zaradu, međutim, u iskušenje nikada nije zapao. 

Kad ugleda pronađeni novčanik Ivo kaže kako dobije adrenalinski napad koji ne staje dok ga ne vrati. Ako ga netko i nagradi zbog dobrote i poštenja Ivo to odmah daje dalje u dobrotvorne svrhe. Ljudi različito reagiraju kada ga ugledaju da im vraća izgubljeno. Neki u nevjerici jednostavno skaču od sreće, drugi ga grle i ljube. Ima i onih, prisjeća se Ivo, koji ga nakon što im vrati novčanik prepun novca samo čudno pogledaju, prebroje novac, okrenu se bez riječi i odu svojim putem. 

Ivi nezahvalnost ne smeta jer je on, kako kaže, svoje obavio bez da za to očekuje i najmanje hvala. Poštenje mu je, ističe, osim neobjašnjive ugode bitno zbog Hrvatske i turizma jer se to daleko čuje.

BIO JE CVJEĆAR I BAUŠTELAC, ALI UVIJEK POŠTEN

Prije nego što je postao vozač, Ivo je dio karijere proveo na gradilištima u Njemačkoj radeći kao “bauštelac”. Tijekom rata u Banjoj Luci otvorio je cvjećarnicu. Sjeća se kako su najbolje išli vijenci, a za ukop siromaha obavezno ih je darovao.