Heroji 2012.BRANIMIR BUDAK

Odlučio je život posvetiti maloj djeci u bolnicama

Iz vlastita džepa plaća materijale za kreativne radionice, a zatim posjećuje bolesne mališane kojima u bolničke dane unosi radost i veselje

OPŠIRNIJE

Za osmijeh djeteta koje pati, Branimir bi sve učinio. Zato je osnovao udrugu Philip te s volonterima pomaže mališanima. Iako je odrastao u neimaštini i majka ga je napustila, ostao je jak duhom, pun nježnosti i topline. Prije dvije godine osnovao je udrugu Philip. Sa šest mladih volonterki organizira kreativne terapeutske radionice u zagrebačkim bolnicama koje financira svojim novcem kojeg zarađuje kao fotograf.

- I danas se dobro sjećam devedesetih i tužnog plača vršnjaka u vrtiću Dječjeg doma “Sveti Josip” u Hrvatskom Leskovcu. Ondje je bilo puno siročadi i izbjeglica - prisjeća se ovaj iznimni mladić.

Imao je 17 godina kada je organizirao prvu humanitarnu akciju i od tada nije stao pomagati potrebitima.

- Kreativna terapija temelji se na igri i stvaralaštvu. S djecom crtamo, slikamo izrađujemo nakit, predmete od gline, ukrase za Božić, uskrsne pisanice. Želimo da zaborave na bolesti i terapije zbog kojih su ondje - kaže Branimir te dodaje kako djeca obožavaju kreativni ručni rad te se tako kroz igru psihički rasterete.

S volonterakama redovito posjećuje djecu u bolnicama Srebrnjak, Vinogradsku i Klaićevu, a u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež Branimir odlazi sam.

- Zadovoljni su i liječnici i roditelji, a djeca su presretna. Vidjeti nasmijano i sretno dijete je nebeski, rajski osjećaj. To je jedina nagrada koja mi treba - ističe Branimir koji na mjesec radi s 300 djece. Kaže kako je njihov projekt uspio jer je proizašao iz srca.

ODLIKAŠ VELIKA SRCA ZNA KAKO JE TO BITI NAPUŠTEN

Branimir je apsolvent na studiju modnog dizajna. Kao srednjoškolac doživio je veliku traumu jer je majka njega, dvojicu braće i oca napustila kako bi otišla živjeti u inozemstvo. Zbog toga suosjeća sa mališanima koji se osjećaju napušteno.