Heroji 2012.



IVAN TRPUTEC

Kolcem spasio autobus pun djece nad provalijom

Običnim i posve jednostavnim rješenjem domišljati Ivan brzo se snašao u dramatičnoj situaciji i uspio je zaustaviti autobus koji je s mališanima klizio u propast

OPŠIRNIJE

Glasan tresak gromoglasno je odjeknuo Lipnicom kraj Zagreba. Autobus se zaletio u drvo, a zatim počeom kliziti prema provaliji.

- Ovo nije herojstvo. Nisam htio okrenuti leđa i zatvoriti oči. Nikada ne smiješ pobjeći. Tu je svaka sekunda bitna - priča Ivan Trputec (58) prisjećajući se večeri u ožujku kada je kolcem zaustavio školski autobus u Lipnici da ne sklizne u provaliju.

- Dva puta sam čuo glasni tresak i vidio da je bus udario u drvo i krenuo unatrag. Zgrabio sam deblji kolac i potrčao. Pod kotač sa stražnje strane sam gurnuo kolac - priča hrabri Ivan.

U samo nekoliko minuta uspio je zaustaviti školski autobus i sa susjedom izvući preplašenu djecu i vozača na sigurno.

- Tri ili četiri puta sam kolac gurao pod bus kako bi ga zaustavio. Djeca su iz busa kričala da im otvorim vrata - priča i dodaje kako mu je kroz glavu prolazilo samo da ih što prije izvuče van.

Bojao se da bus ne sklizne dalje s ceste u provaliju jer tko zna gdje bi se zaustavio i koliko bi bilo ozlijeđenih. Na kraju su uspjeli. Sedmero djece bilo je na sigurnom.

- U Lipnici se svi poznajemo. Tu djecu sam viđao prije, a viđat ću ih i poslije. I danas mi znaju prići susjedi i reći “Znaš da si moju unučicu spasio taj dan”, a ja nisam ni znao da su to bila njihova djeca ili unuci- kaže Ivan.

HRABRI IVAN SAM BRINE O KUĆANSTVU

Dan mi počinje u pola pet. Sve skuham dan ranije i pobrinem se za kokoši i krave - govori Ivan koji godinama radi u Zrinjevcu i uređuje gradske fontane te skrbi o majci (81).